Ebru sanatı nedir diye sorulduğunda aklıma tek şey gelir “Düşlerini-Rüyanı suya resmetmendir.” diye tarif ederim.Öyle bir tutkudur ki Ebru sanatı sizi alır götürür,aklınızı fikrinizi başka yöne yöneltir.Aklınızda olup biteni suya resmedersiniz gerçekten de.Ebru yapacağınız zaman moraliniz bozuk, keyfiniz yoksa ise bu durum yaptığınız ebruya aynen yansır ve eserleriniz o anki ruh durumunuza göre şekillenir.
Ebru sanatı benim için dünyadır,sevgidir,aşktır,tutkudur…Size çok ilginç gelecek belki ama o sanatı icra ederken öd kokusu bile bana gül kokusu gibi gelir.Aklınızdaki düşünceyi suya resmetmek kadar güzel bir düşünce olamaz.
Bu sanat ile 2006 yılında izlediğim bir video sayesinde tanıştım ve o zamandan beri ebru sanatı ile uğraşmaktayım.Bu sanatı sayın hocam Erol Çağlar sayesinde geliştirdim ve geliştirmekteyim.Evimde bu sanatı icra edebilmek için bir bölüm ayırdım ve vakit buldukça sanatı icra etmeye yapmaya yayamaya gayret gösteriyorum.Ecdadımızın bize bıraktığı güzel miraslardan birini yaymak-yaşatmak görevimiz.
Sizlere kısaca ebru yaparken nelere ihtiyacınız olacak kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.
Ebru Sanatında Kullanılacak Malzemeler:
1- Kitre(Deniz kadayıfı) : Suyun yoğunluğunu sağlayacak doğal maddelerdir. Su kireçsiz ise dinlendirilmiş musluk suyu olabilir. Eskiler yağmur suyu kullanırmış. Tercihen saf su kullanılmalıdır.
2- Toprak boya: Ebruda kullanılan boyalar eskiden doğada bulunan topraktan elde edilirmiş. Bu toprak ezilip, elekle elenip ve suda süzülerek kullanıma hazır hale getirilirmiş. Günümüzde ezilmeye hazır halde ya da ezilmiş toz boyalar kullanılmaktadır. Toprak boyalar mermer ve destiseng denilen el taşının yardımıyla ezilerek macun kıvamına getirilerek kullanılır.
3- Öd: Öd genellikle büyük baş hayvanların safrakesesinden elde edilir Boyayı açmak için ebruda ÖD e ihtiyaç duyulur.Günümüzde resim malzemesi satılan yerlerde rafine öd bulunmaktadır.
4- At kılı ve Gül Dalı: Fırça yapımında kullanılan at kılları tercihen yaşlı atların kuyruklarından elde edilir. Yele kılları da kullanılmaktadır, ancak bu tür fırçalar kuyruk kılından yapılanlar kadar düzgün olmamaktadır. At kılı tercih edilmesinin nedenleri gözenekleri nedeniyle boyaların fırçadan bir vuruşta dökülmemesidir. Böylece tüm yüzeye eşit büyüklükte ve miktarda boya dökülebilir ve tabanı oluşturur. Fırçada gül dalı kullanılması; gül dalının esnek olması, kolay küf tutmaması nedeniyledir.
Yaptığım Ebrulardan bir kaç örnek