Akvaryum Hobisi

AKVARYUM HOBISI ve FRONTOZA SEVDASI

 BIR BASKADIR BALIK SEVDASI

Balık
Yaklasik olarak 4 yildir yapmakta oldugum hobim, akvaryum hobisini bikmadan usanmadan yapiyorum.Bu hobi cok guzel, insani dinlendiriyor gundelik yasantidan uzak diyarlara, okyanuslara surukluyor.
Yapmayi dusunen arkadaslara kesinlikle oneririm.Ilk kez bu hobi ile ugrasacak olan arkadaslarima ciklet beslemelerini oneririm.Akvaryum boyutu olarak ise yaklasik 100 lt  hacminde bir akvaryum isinizi gorekecektir.

Ilk baslarda fazlaca maliyetli gozuksede, iyice arastirmadan, bir bilene danismadan KESIKLIKLE ALIS-VERIS YAPMAYINIZ !!

Mazallah sonra cebiniz delinebilir.Parayi suya yatirmis olursunuz.

Cikletlerden ise uysal baliklari secmeye gayret gosteriniz, sari prenses, yunus olabilir …

Bu hobiyle ugrastikca cok sey ogreneceksiniz, bir canliyi hayatta tutmanin vermis oldugu mutluluk  paha bicilemez.Olumleri de sizi bir o kadar uzuyor zaten…

Sonrasinda yavru almaniz cok kolay, yeterki baliklari duzgun sekilde besleyin ve gerekli ortami olusturun.Eminim ki bu isi cok seveceksiniz.

Yillar yillar sonra zaten degisim kacinilmaz olacak ve tur degistirme egilimine gireceksiniz.Ben su anda bunu yasiyorum ve baliklarimi FRONTOZA Turu ile degistirimeyi dusunuyorum.

FRONTOZALAR :

Frontozalar genelde yavas hareketli,sakin ve ürkek baliklar olmakla birlikte cok asiri isigi sevmez,karanlik yerleden hoslanirlar.
Frontozalarin yanina koyacaginiz baliklarin kücük olmamasina dikkat ediniz,cünkü frontozalar kendiden kücük olan baliklari yiyebilirler.

Etobur baliklaridir.Frontoza’larin dis görünüsü 6 mavi – beyaz üzerine dikey siyah bantlari olan ancak kigoma’da türünde 7 dikey bant özelligini görebilirsiniz.Bu 7 bant sadece kigoma’da has bir özelliktir.Vücutlarindaki beyaz olan kisimlarini mavinin tonlarinida bulundururlar.2 yasindan sonra erkekte hörgüc daha belirginlesir ama her iki cinste de alin örgücü olusmaktadir.Erkeklerin ki disilere oranla daha belirgin ve büyüktür.Yetiskin frontozalarin boylari 30 – 35 cm bulmaktadir.Frontozalarda görülen bir diger göze carpan özellik ise karin yüzgecleridir.Arkaya dogru ince beyaz mavi uzantilar baliga ayri bir görünüm kazandirmaktadir.

Frontozalar icin akvaryum sartlari cok önemlidir.Baliklarin dogadaki yasam kosullarini akvaryum kosullarinda hazirladiginiz zaman baligin bu güzel görselligini ve davranis özelliklerini tadabilme olanagi saglayabilirsiniz.Akvaryumu bu baliklar icin ayarlarken dikkat etmeniz gerekenler ilk etapta frontozalar dogada kayalik bölgelerde ve kayaliklarin olusturdugu magalar ve kovuklarda yasadiklarindan dolayi akvaryum icersine yapilacak kaya dekoru ve bunlardan olusturulacak kovuk ve magaralar baliklarin daha rahat stressiz olmalarini saglamakla beraber dogada yasadigi ortama yakin bir zemin hazirlamis olacaksiniz.Frontoza akvaryumlarina tabana koyu renk kum tercih sebebidir.cünkü dogada yasadiklari yerler koyudur.Su sertligini düsürmemek icin tank icersine mango kökü,lav tasi gibi su sertligini azaltacak malzemeler koymayiniz,bu tarz malzemeler akvaryum suyunu sertligini azaltacaktir.

Frontozalar icin ic filtreleme yeterli olmayabilir.Bunun icin dis filtre kullanmanizda cok fazla yarar saglayacaktir.Baliklarin gelisimi icin iyi bir filtrasyon ve su degisimi gelisimleri icin cok daha iyi ve saglikli olacaktir.

Frontozalar icin akvaryumunuzun en az 350 lt altin düsürülmemesi gereklidir.Bundan kücük akvaryumlarda baliklarin büyüdükce ve belli bir boya geldikten sonra cok rahat hareket alanlarinin olmamasi akvaryumun hacminin kücüklügü baliklarin gelisimini etkileyecegi gibi stres gibi etkenler yaratacagi bir gercektir.

Frontozalar ph orani yüksek sulari daha cok severler.Dogadaki ph akvaryumda tam olarak saglayamasakta bu degerlere yakin ph sa ulasmak icin bir cok ürünü akvaryumculardan temin edebilirsiniz. pH 7,8-8.7,GH 12°-20°,24-28°C, üreme 25-28°C dir.

Frontosa cifti Yumurtlarken

Frontozalar uygun akvaryum kosullari saglandiginda kolayca yumurta birakirlar.2-2.5 yasinda cinsel olgunluga erisir.Üstünkörü yapilan kisa bir kur döneminden sonra disi yumurtalarini düz bir yüzeye siralar.Bu sirada disiyi takip eden erkek,yumurtalari döller.20 ile 70 arasinda degisebilen sayidaki döllenmis yumurtayi disi tek tek toplayarak 27°C sicaklikta 28 gün kadar süren bir kulucka dönemi boyunca agzinda saklar. Tecrübesiz genc disilerin ara sira yumurtalarini yedikleri gözlenir. Dayanikli yavrular, artemia larvalari, ince su piresi ve toz yemlerle kolayca yetistirilebilirler. İyi beslenme ve sik su degisimleriyle cabuk büyüyüp 10-12 ayda, erkekler yaklasik 16cm, disiler ise 10 cm boyundayken cinsel olgunluga ulasirlar.

BALIGINIZ BOL, HOBINIZ KEYIFLI OLSUN2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *